Uzeli su kredit, vještačkom oplodnjom dobili trojke i sada im se sprema NEŠTO VELIKO

Podeli na društvenim mrežamaShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on TumblrShare on VKPin on PinterestPrint this page

Ori se dvorište porodice Petrović u selu Pukovac kod Doljevca od smeha dvoipogodišnje Helene, Sare i Danice – to je bilo vredno teško otplaćenog kredita njihovih roditelja za vantelesnu oplodnju.

Cenu hrabrosti Marije i Miroslava prepoznala je cela Srbija, koja se digla na noge da pomogne ovom paru u otplati duga koji je porodica isplaćivala samo od jedne plate od 30.000 dinara.

Sreća je bila što je vantelesna oplodnja uspela iz prvog puta posle pet godina borbe za potomstvo. Kada je „Blic” objavio priču o ovoj porodici, devojčice su već bile rođene, a oni su uzeli kredit od 280.000 dinara, za koji su otplatili deset rata od po 10.083 dinara. Bilo im je preostalo još 26 rata. Cela Srbija digla se na noge i dala finansijsku podršku.

Ni sada im nije lako, ali se bore. Marija radi u „Juri”, trenutno je na porodiljskom bolovanju i čuva svoje devojčice. Kad napune tri godine, krenuće u vrtić, koji je šest kilometara udaljen od njihove kuće. Njena primanja su oko 25.000 dinara. Muž Miroslav nema stalan posao, a odnedavno je u Nemačkoj gde radi sezonske molerske poslove. Uprkos besparici, ne žale se.

– Isto bi i sada učinili. Sa decom sve je drugačije, lepše i radosnije i dobije smisao. One rastu, pričaju, svaki dan nešto novo, a srce puno. Posle pet godina borbe da budeš roditelj, nema odustajanja, čak i kad je vantelesna jedino rešenje, a nemaš novca da je platiš. Mislili smo da ćemo uspeti da uđemo u postupak koji plaća država, ali konkurs za privatne ordinacije tada nije bio raspisan, a lečenje sam već počela u Leskovcu, kod dr Miodraga Stojkovića – priseća se Marija.

Puno novca su izdvojili za analize i nije se moglo nazad. Podigli su kredit. Za vantelesnu im je bilo potrebno 345.000 dinara, a već su dali 23.000 za zamrzavanje jajnih ćelija i skoro 100.000 za terapije i analize. Zbog plate od 30.000 dinara nisu mogli da podignu celu sumu, već 280.000 dinara, a ostatak su pozajmili od druga.

– Bukvalno smo iz banke otišli u bolnicu. Sa velikom nadom, sa velikom verom da ću da budem mama, ubeđena da će sve da uspe, ušla sam u postupak 17. aprila 2014. Tri embriona su bila vraćena i sva tri su se primila – kaže Marija.

I tako su se 17. novembra 2014, posle 33 nedelje koliko su bile u maminom stomaku, u Beogradu rodile Helena (2.100 grama), Sara (1.300 grama) i Danica (1.150 grama). Danas imaju oko 13 kilograma. Velike su pričalice, znaju skoro sve dečje pesmice, pa čak i da broje na engleskom do deset. Male, nestašne sestre Petrović.

Marija je poručila svim onima koji žele da budu roditelji, koji strepe, nekad i izgube veru, da ne odustaju jer su čuda – kao ove trojke – moguća.

Pomoć i od „Elektromreže”

Kada je osvanula priča o hrabrom paru u javnosti, u pomoć je priskočila „Elektromreža Srbije”, koja je ceo kredit preuzela na sebe. Inicijativu su pokrenuli i studenti Beogradskog univerziteta na Fejsbuku da svi njihovi članovi daju po manji doprinos da bi se otplatio dug u celosti.

Izvor: blic.rs

Podeli na društvenim mrežamaShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on TumblrShare on VKPin on PinterestPrint this page